Ulvila

Foorumi Porin lähikuntalaisille. Ahlainen, Lattomeri, Ulvila, Nakkila, Noormarkku, Söörmarkku...

Valvojat: jhvisto, Botti1, Valvojat

Ulvila

ViestiKirjoittaja MaAl päivämäärä Ma Elo 17, 2015 18:54

Lueskelin Seurasta, Piilossa maanpovessa, artikkelia.
Ulvilan keskiaikaiseen kirkkoon oli kätketty aarre, joka säilyi piilossa 600 vuotta.
Jotain huomioita:
Armon vuonna 2004, Ulvilassa keskiaikaista kirkkoa ja sitä ympäröivää maata kunnostettaessa maan alta löytyi, osittain murentunut, reilun kilon painoinen tinaruukku.
Ruukku kätki sisuksiinsa suurimman Suomesta koskaan löytyneen keskiaikaisen rahakätkön.

Ruukun sisältä löydettiin tiukasti nahkapussiin pakatut 1 474 hopearahaa. Suurin osa rahoista oli keskiaikaisia, yksipuolisesti leimattuja penninkejä, joista 746 oli ruotsalaista ja 17 norjalaista alkuperää.
Penninkien lisäksi pussissa oli 319 ruotsalaista aurtoa. Näiden lisäksi kolikoissa oli 236 gotlantilaista aurtoa ja 152 samantyyppistä kolikkoa Tallinnasta, Tartosta ja Hampurista.
Rahakätkön yhteisarvo oli noin 29 Ruotsin markkaa. Keskiajan Suomessa kyse oli valtavasta omaisuudesta.
Esimerkiksi Ulvilan kaupungin vuosittainen vero valtiolle oli 20 markkaa, maatyömiehen päiväpalkka 18 penninkiä ja sepän vuosipalkka 5 markkaa. Lehmän sai 2 markalla.

Rahojen perusteella voidaan kätkemisen ajankohta määritellä 1390-lukuun.
Suomi kuului tuolloin Ruotsin valtakuntaan, joten käytössä oli Ruotsin rahajärjestelmä.
Samaan aikaan Suomessa käytettiin kuitenkin sulavasti myös liivinmaalaisia kolikoita ja vuodesta 1397 lähtien vaikuttaneen Kalmarin unionin myötä myös tanskalaisia, gotlantilaisia ja englantilaisia rahoja.
Kauppaa käytiin edelleen myös vaihtokauppana, eli ostoksia ja veroja saattoi maksaa esimerkiksi elintarvikkeilla ja vaikkapa turkiksilla.

Suomessa asui 1390-luvulla arviolta 200 000 asukasta. Maassa oli vain kolme kaupunkia: vuonna 1300 perustettu Turku, vuonna 1365 kaupankäyntiin ja käsityöläisyyteen oikeuttaneet kaupunkioikeudet saanut Ulvila, ja kaupunkioikeudet noin vuonna 1380 saanut Porvoo.
Keskiajan Ulvilassa asui noin 200 asukasta.

Omalta kohdaltani näen etuoikeutetuksi asua näin maineikkaan yli 600-vuotiaan kaupungin lähinaapurissa.
<Ma>
Käyttäjän avatar
MaAl
Special Kunniajäsen
Special Kunniajäsen
 
Viestit: 2801
Liittynyt: To Loka 26, 2006 09:10

Re: Ulvila

ViestiKirjoittaja japeri päivämäärä Ma Elo 24, 2015 00:34

Empäs tiänny tommostakaa: Fyrkast?
Ruotsin vallan ajan raha

Nykyisen Suomen maaperällä markka-niminen valuutta oli käytössä Ruotsin kuningaskunnan rahayksikkönä jo keskiajalla ja markan käyttö jatkui niinkin myöhään kuin 1700-luvun lopulla tapahtuneeseen Kustaa III:n rahauudistukseen asti. 1600-luvun alussa kaksi markkaa vastasi yhtä kuparitaaleria ja kaksi kuparitaaleria yhtä hopeataaleria. Tämä kurssi vaihteli jonkin verran vuosien saatossa.

Ruotsi-Suomen rahajärjestelmä oli joiltain osin hyvinkin uudenaikainen 1700-luvulla. Maa otti ensimmäisenä Euroopassa käyttöön setelit, jotka tosin kärsivät pahan inflaation hattujen Venäjän-sodan aikana. Ruotsin valtakunnanpankki oli yksi ensimmäisistä keskuspankeista sanan nykymerkityksessä.

Rahan nimitys fyrkka juontaa juurensa Turussa 1400-luvulta aina 1660-luvulle asti lyötyyn kolikkoon. Kolikon nimi oli suomeksi kuusinainen, ruotsiksi fyrk ja latinaksi abo. Suomenkielinen nimi tulee sen alkuperäisestä arvosta kuusi penninkiä. Ruotsinkielinen nimi puolestaan tulee sanoista fyra penningar eli neljä penninkiä, mihin kolikon arvo myöhemmin laski.
Tuaki o mul iha uut tiatoo:

Suomen markka vuodelta 1990.

Markka on vanha eurooppalainen jalometallinen painomitta, joka vastasi 8 troy-unssia (249 g).

Alkuperältään ei-germaaninen sana markka esiintyy kaikissa germaanisissa ja romaanisissa kielissä, ja latinalaisessa muodossa se on marca tai marcus. Se oli vain kullan ja hopean painomitta, ja sitä käytettiin yleisesti kaikkialla Länsi-Euroopassa. Eri muunnelmina se oli käytössä koko keskiajan. Englannissa ”mark” ei ollut käytössä rahana vaan vain rahayksikkönä, ja ilmeisesti se tuli käyttöön tanskalaisten myötä. Skotlannissa se oli käytössä hopearahana nimellä Merk Scots.

Ruotsin rahayksikkönä markka oli käytössä Ruotsin valtakunnan alueella keskiajalta alkaen vuoteen 1776. Siihen asti yksi markka jakautui 192:een penninkiin. Myös muita rahayksiköitä oli valtakunnassa samanaikaisesti käytössä. Tuona aikajaksona silloisen Ruotsin valtakunnan itäraja hahmottui ajoittain liki nykyisen Suomen itärajan mukaiseksi ja siten myös markkaa käytettiin rahayksikkönä suurin piirtein nykyistä Suomea mukailevalla alueella.

Suomen ja Saksan liittotasavallan rahayksikön nimi oli markka vuoteen 2002 asti, Itä-Saksan vuoteen 1990 ja Viron vuoteen 1927. Ainut nykyisin käytössä oleva markka on Bosnian ja Hertsegovinan vaihdettava markka.
Alkoholi ei ratkaise ongelmia, mutta eipä kyllä maitokaan.
Käyttäjän avatar
japeri
Galaktinen Vapaajäsen
Galaktinen Vapaajäsen
 
Viestit: 10972
Liittynyt: Su Elo 01, 2010 23:48
Paikkakunta: Kyläsaaren synkät perämettät.


Paluu Porin lähikunnat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa