Ekokem - ympäristötekojen edelläkävijä

Foorumi Meri-Porissa asuville. Reposaari, Mäntyluoto, Pihlava, Kaanaa...

Valvojat: jhvisto, Botti1, Valvojat

Ekokem - ympäristötekojen edelläkävijä

ViestiKirjoittaja rannan asukas päivämäärä Pe Maalis 31, 2017 08:30

Porin kaupunki on onnistunut vihdoinkin uusien yritysinvestointien vaikealla tiellä. Kun mölkkytehdas saatiin lobattua Poriin, käteltiin Ekokemin kanssa sopimus Kirrisantaan sijoitettavasta tuhkanpesulaitoksesta. Ekokem kävi, huhujen mukaan, pitkään keskusteluja laitoksen sijoittamisesta Kokkolaan, mutta siellä ympäristön arvot voittivat ja Kokkola sanoi kiitos ei. Porissa ei päättäjät paljoakaan ympäristöarvoista piittaa, kun teollisia investointeja pitää saada ja niinpä Ekokem aloittaa tuhkanpesulaitoksen rakentamisen Kirrisantaan. Porista tulee nyt siis koko Suomen jätetuhkien kaatopaikka kaupunki. Varmaan jollain lailla tästä voidaan joskus saada jopa nähtävyys, jota tullaa katsomaan..

Muutaman vuoden kuluttua pesulaitoksen jätevedet ohjataan Mäntyluodon satama-altaan kautta ensin Räpsöön edustalle ja sieltä aallonmurtajan aukosta Pohjanlahteen. Jäteveden mukana mereen menee kymmeniä tonneja erilaisia kemikaaleja ja raskasmetalleita, jopa syanidia. Ekokem pitää määriä pienenä ja vaarattomana, kun ne menevät mereen, jossa on paljon vettä. Yksi kiinnostava prosessin kautta Pohjanlahteen joutuva jäte on akkuhapot, joita Ekokem saa sekoittaa pesuveden pH-säätelyyn 5000 litraa vuodessa! Siis, ensin akkuhappo kerätään yrityksiltä ongelmajätteenä kovaan hintaan ja sitten se tuodaan Poriin ja kaadetaan mereen!!! Toinen mielenkiintoinen asia on pesuprosessissa syntyvän suolan loppusijoitus. Suolaa syntyy runsaasti ja alkuun se vain johdetaan mereen. Suola voidaan erottaa pesuvedestä, mutta kun sillä ei vissiin ole markkinoita, niin ei sitä kannata erottaa, vaan pistetään jätteenä jatkossakin mereen. Itse en ymmärrä, että itseään ympäristöä kunnioittavana ja siitä huolta pitävänä yhtiönä Ekokem saa Suomen ympäristöviranomaisilta luvan tällaiseen!

Porin kaupungin kantaa en ihmettele yhtään. Päätöksenteossa ei ole ollut enää aikoihin mitään tulevaisuuden strategiaa. Ensin mökkimessut saatiin Reposaareen ja sitten kuluu jokunen vuosi ja mökkimessualueen rannoille annetaan luvalla johtaa putkesta tonneittain jätevettä. Ei mene jakeluun...
RA
Käyttäjän avatar
rannan asukas
Special Galaktinen Kunniajäsen
Special Galaktinen Kunniajäsen
 
Viestit: 5343
Liittynyt: To Kesä 16, 2005 06:57
Paikkakunta: Porin rannikko

Re: Ekokem - ympäristötekojen edelläkävijä

ViestiKirjoittaja johanja päivämäärä Pe Maalis 31, 2017 22:22

Ekokem, silloin ja nyt. Niin, kokoomuksen uuttera työ saavutti vihdoin myös Meri-Porin.
Käyttäjän avatar
johanja
Kunniajäsen
Kunniajäsen
 
Viestit: 1678
Liittynyt: Ma Marras 28, 2005 10:50


Paluu Meri-Pori

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa